Declarația de constituire a Platformei Social-Democrate „Pentru Moldova” (PSDM) a fost semnată joi de 34 de parlamentari.
„În zilele următoare, cei 34 deputați vor veni și vor propune șefului statului un candidat la funcția de prim-ministru, pentru ca Republica Moldova să poată depăși actuala situație de criză și să reușim implementarea reformelor în domeniul economic, juridic și cel social. Reprezentanții PSDM îi invită și pe ceilalți deputați să se alăture nouă și să contribuie la soluționarea problemelor”, a declarat fostul deputat comunist Igor Vremea.
Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a precizat că scopul acestei construcții politice este de a contribui la stabilizarea țării și de a constitui un Guvern consistent.
„Astăzi s-au finalizat aceste discuții cu semnarea declarației de constituire a Platformei Social-Democrate Pentru Moldova. PSDM devine cea mai mare formațiune politică din Parlament, acum vom mobiliza celelalte forțe pentru a vota Guvernul”, a menționat Sîrbu.
„Avem semnale că și alți deputați vor să adere la noi. Reprezentanții PSDM dețin astăzi 34 de mandate, mai avem nevoie de 17 voturi pentru a vota un Guvern, există toate șansele să le găsim. Mai mult, avem semnale că vom aduna 61 de voturi, care vor fi necesare pentru alegerea președintele țării în luna martie. Zilele următoare, PSDM va nominaliza un candidat pentru funcția de prim-ministru și îl vom prezenta președintelui țării”, a adăugat Sîrbu.
Paisprezece deputați comuniști au anunțat luni că părăsesc formațiunea, precizând că vor forma propria platformă parlamentară – Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”.
În aceeași zi, reprezentanți ai PDM au avut o întâlnire cu cei 14 deputați în vederea inițierii discuțiilor privind formarea unei Platforme Parlamentare Social Democratice, care urma să reprezinte nucleul unei majorități parlamentare pro-europene.
Partidul Democrat (PDM, 19+1 deputați) și cei 14 deputați care au părăsit luni grupul parlamentar al Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și Partidul Socialist (PSRM, 24 de deputați) au anunțat încă de luni că nu vor susține candidatul propus de președintele Nicolae Timofti pentru funcția de premier.
Pentru instaurarea noului Guvern, este nevoie de votul majorității simple în Parlament, adică 51 de voturi pentru, din totalul de 101 membri ai Legislativului.
În condițiile în care cele trei grupuri întrunesc un număr de 58 de mandate în Legislativ, Guvernul Ion Sturza ar putea să obțină maximum 43 de voturi.
Președintele Nicolae Timofti l-a propus pe fostul premier și actual om de afaceri Ion Sturza la funcția de prim-ministru, după ce PDM, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) și grupul Leancă nu au reușit să ajungă la un numitor comun în privința desemnării unui candidat din partea acestor partide.